Click me

Monday, February 15, 2010

Συζητώντας μ' ένα παλικάρι από τα λίγα...

Σχετικά με το λογισμικό και τα κοστολόγια αυτού, άκουσα το κλασσικό:
"Η Micro$oft χρεώνει πολύ λίγα για το λογισμικό της. Τα Windows και το Office ειδικά, είναι από τα φθηνότερα στον κόσμο."

Μάλιστα. Δε λέω. Αν συγκρίνει κάποιος το Adobe Photoshop με το Micro$oft Office, τότε ναι είναι φθηνότερο το Office.

Φυσικά, αναφέροντας στο παλικάρι σχετικά με το ανοιχτό λογισμικό που κοστίζει, ε, σχεδόν τίποτα (δωρεάν απλά ξοδεύεις κάποιο χρόνο για να το "κατεβάσεις"):
"Λογικό είναι να το δίνουν τζάμπα, αφού είναι άχρηστο."

Μάλιστα. Δε λέω. Αν συγκρίνει κάποιος το Adobe Photoshop με το GIMP, τότε ναι σε κάποιες περιπτώσεις (τις περισσότερες;) είναι άχρηστο το GIMP.

Συνεχίζοντας την κουβέντα, γιατί, εντάξει δεν γεννηθήκαμε χθες στους υπολογιστές, ρωτάω αν γνωρίζει ο παλίκαρος μερικά είδη λογισμικού που στοιχίζουν περισσότερο απ' όλα τα παραπάνω λογισμικά για την παραγωγή τους, για την υποστήριξη τους, για την προώθησή τους και φυσικά για την αγορά του υλικού από τον χρήστη τους (μιλώντας πάντα για τους τυπικούς χρήστες και όχι για πολυεθνικές εταιρίες με χιλιάδες προσωπικό):
"Ε, αυτό είναι πολύ εύκολο! CAD εφαρμογές, κλπ."

Μάλιστα. Δε λέω. Αν συγκρίνει κάποιος μήλα με πορτοκάλια. Ίσως. Βίντεο παιχνίδια κανείς; Μήπως ξεχάσατε κάτι; Ότι τα περισσότερα από αυτά ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ΜΟΝΟ για την παραγωγή τους;

Τελική αξία απόκτησης παιχνιδιού = 70 δολάρια. Τελική αξία απόκτησης οποιουδήποτε άλλου λογισμικού το έχετε καταφέρει να είναι πάνω από 100 δολάρια στο 99% των περιπτώσεων.

Για να καταλάβετε τι παίζει, έστω και λίγο, εσείς πληρώνετε για ρούχα της λαϊκής αγοράς σε τιμές καταστημάτων επί δεκαετίες τώρα ΑΝΤΙ να προσπαθήσετε να τους κάνετε να σας προσφέρουν λίγο πολύ τις ίδιες τιμές.

Μα τι λέω τώρα; Εδώ μιλάμε για τους ανθρώπους που πληρώνουν το λειτουργικό σύστημα 100 δολάρια και άλλα τόσα το αντιβιοτικό.

Είστε αβοήθητοι!

Και εσύ παλίκαρε της ιστορίας; Ξεπέρασε το. Πέταξε τα σκουπίδια που έχεις για γνώσεις στον εγκέφαλό σου και πάρ' το από την αρχή. Δεν βοηθάς κανέναν έχοντας σκατά στον εγκέφαλο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Πριν μου πει κάποιος ότι τα παιχνίδια είναι για μερικές ώρες αλλά το Office είναι για χρόνια. ΚΑΜΙΑ σχέση! Αν χρειάζεται να σας διδάξω και για το πως υπολογίζεται το κόστος οποιουδήποτε προϊόντος εδώ και τώρα, τότε είστε ακόμη πιο άχρηστοι απ' ότι νομίζετε! Απλά να σας πω ότι και ο παππούς μου έχει την λάμπα πετρελαίου ακόμη και σήμερα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έπρεπε να είχε αγοράσει αυτή τη λάμπα 10 εκατομμύρια δρχ! ΖΩΑ!

No comments: