Click me

Monday, March 03, 2008

iMBA mini review

Λοιπόν. Από που ν' αρχίσω και που να τελειώσω. Ας αρχίσω από το όνομα του προϊόντος και τον τίτλο του άρθρο μου... MacBook Air mini review και το "i" γιατί απλά είναι imba το MBA!

Να ξεκαθαρίσω κάτι. Είμαι φανατικός πρώην κάτοχος 12" φορητού Apple PowerBook. Είναι το μηχάνημα που είχα ζαλίσει κόσμο και κοσμάκη και περίμενα πως και πως το νέο 12" της Apple. Για κακή μου τύχη το MBA ΔΕΝ είναι αυτό που περίμενα και είμαι απογοητευμένος. Όμως η Apple δεν έχει σαν κέντρο των αποφάσεών της εμένα και τις εμμονές μου και ούτε κανέναν άλλον.

ΕΥΤΥΧΩΣ

Κακές γλώσσες έσπευσαν να πούνε πολλά και διάφορα αρνητικά για το MBA και φυσικά ακόμη και Mac χρήστες. Βέβαια αν γνωρίζετε το παρελθόν της Apple από το 1997 και έπειτα, ΠΟΛΛΟΙ Mac χρήστες την έθαβαν για τα πάντα! Για τον Steve Jobs. Για το Mac OS X. Για το iPod. Για το iPhone. Για κάθε τι που έκανε και θα συνεχίσει να κάνει η Apple. Τελευταίο παράδειγμα οι μετοχές της Apple που έχουν κατρακυλήσει ενώ η ίδια η Apple σπάει το ένα ρεκόρ πωλήσεων της μετά το άλλο σε ΟΛΑ τα προϊόντα της!!!

Που θέλω να καταλήξω; Απλά πέρα του ότι είχα ξενερώσει με το MBA ότι δεν ήταν το 12" MacBook Pro που περίμενα, είχα διαβάσει τόσα πολλά αρνητικά που ήμουν προκατειλημμένος ΑΡΝΗΤΙΚΑ για το MBA ακόμη και όταν το έβλεπα μπροστά μου με πυρίτιο και αλουμίνιο!

ΕΓΩ ένας πωρωμένος Mac χρήστης έβλεπα μπροστά μου ένα Mac μηχάνημα και ένιωθα σαν να έβλεπα τα Windows 2.0, ούτε καν τα Windows Vista Ultimate!

Πέρασαν μερικές ώρες. Μέρες. Βδομάδες. Δούλεψα με το μηχάνημα αρκετά παραπάνω από έναν τυπικό χρήστη. Αποτέλεσμα;

ΜΠΟΥΡΔΕΣ

Το MacBook Air είναι πολύ απλά το μηχάνημα του μέλλοντος εδώ και τώρα. Όπως λένε και οι ξένοι: Tomorrow's Technology Today. Με τη μόνη διαφορά ότι εδώ δεν μιλάμε για το μηχάνημα του Αύριο αλλά μάλλον για το μηχάνημα της επόμενης πενταετίας εδώ και τώρα.

Τεχνικές προδιαγραφές του MBA που χρησιμοποιώ...

MacBook Air , Intel Core 2 Duo 1.6 GHz , 2 GB RAM , 80 GB hard disk , GMA X3100 144 MB , κλπ.

Με λίγα λόγια το πιο μικρό και φθηνό MBA που μπορείτε να αγοράσετε ΟΛΟΙ σας !!!

Οι επιδόσεις του μηχανήματος για Mac είναι τυπικές βάση του hardware του. Κάτι σαν το μικρό μοντέλο του Mac mini. Δεν σπάει ρεκόρ αλλά δεν είναι και αργό. Για όσους δε, δουλεύουν Intel Core Duo μηχανήματα αντί για Intel Core 2 Duo ίσως και να μην καταλάβουν διαφορά σε ότι και να κάνουν. Το μοναδικό σημείο που πληγώνει το μηχάνημα ΑΛΛΑ και όλα τα Mac που βασίζονται στην ίδια τεχνολογία γραφικών, είναι το GMA X3100. Ένας τυπικός χρήστης δεν καταλαβαίνει καν για τι πράγμα μιλάω. Αλλά για παιχνιδάδες ή χρήστες τρισδιάστατων γραφικών απλά τα φορητά είναι μονόδρομος για Apple. MacBook Pro! Προσωπικά πιστεύω ότι από πλευράς επιδόσεων το 90% του ανθρώπινου πληθυσμού ΔΕΝ χρειάζονται κάτι καλύτερο. Αντίθετα ΙΣΩΣ και να τους περισσεύει ισχύς από το μηχάνημα, της τάξης του 30%-40% και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και 80%.

Το βάρος, οι διαστάσεις και η ποιότητα κατασκευής του μηχανήματος ΑΠΛΑ δεν έχουν ανταγωνισμό. Ούτε καν τα MacBook Pro της Apple. Για όσους ενήλικες ή απλά ανεπτυγμένους έφηβους που διαβάζουν αυτό το κείμενο, απλά σας πω ότι το μηχάνημα όταν είναι διπλωμένο (κλειστό), ΒΑΡΙΑ-ΒΑΡΙΑ, το ύψος του είναι ίσο με το δάχτυλο σας. Βέβαια μπορεί να είναι και πιο μικρό εκτός αν είστε νάνος ;)

Με λίγα λόγια:
Αν θέλετε από τα πιο μικρά, πιο ελαφριά, πιο κομψά, πιο όμορφα, πιο γρήγορα, πιο μοναδικά φορητά στον κόσμο, τότε ένα από τα διαφορετικά MacBook Air θα σας καλύψει απόλυτα και θα μείνετε τουλάχιστον ευχαριστημένοι.

Αν πάλι ψάχνετε για ελαττώματα του MBA, φυσικά και έχει. Μερικά από αυτά έχουν λύση και κάποια άλλα, απλά, δεν έχουν. Εξηγώ παρακάτω...

Εξωτερικό SuperDrive, εξωτερικό USB hub, εξωτερικό USB ethernet adapter, εξωτερικό micro DVI, απουσία FireWire, απουσία εισόδου ήχου, απουσία κάρτας γραφικών, απουσία δεύτερης μπαταρίας ή ακόμη και άμεσης αλλαγής της υπάρχουσας, απουσία στερεοφωνικών ηχείων, ExpressCard θύρας, απουσία επέκτασης μνήμης, απουσία επέκτασης εσωτερικού σκληρού δίσκου, κλπ.

Επίσης, το MBA ΔΕΝ έχει: PS/2 θύρες, οδηγό δισκέτας 3.5", θύρες LPT και COM, 101+ πλήκτρα, 30" οθόνη, τροφοδοτικό 1000 watt, SLI κάρτες γραφικών, RAID δίσκους 15000 rpm, BIOS, κλπ.

ΧΑ ΧΑ! Το MacBook Air αν του λείπει κάτι, είναι ότι λίγοι μπορούν να το δουν από κοντά, λίγοι να το δουλέψουν και ακόμη πιο λίγοι να το καταλάβουν. Πώς άλλωστε να καταλάβεις κάτι αν δεν το βιώσεις ο ίδιος; Ειδικά όταν αυτό το κάτι έρχεται από το μέλλον;

Να το πω διαφορετικά... Αν είστε χρήστης που ακόμη δουλεύετε οτιδήποτε σε Microsoft κατάσταση απλά προσπεράστε το MacBook Air. Εδώ δεν κατάφεραν τα iMac, MacBook, MacBook Pro, κλπ. να σας πείσουν ότι ζείτε στον μεσαίωνα της τεχνολογίας, τότε τα λόγια του αέρα (air) απλά θα σας κάνουν να απορείτε με όλα αυτά που γράφω και θα συνεχίσω να γράφω για το MBA και όχι μόνο.

Αν πάλι είστε κάποιος που έχετε εντυπωσιαστεί με οτιδήποτε της Apple ΑΠΛΑ όπως είχα πει και παλιότερα... Σταματήστε να ψάχνετε για το MBA!!!

No comments: